DBTA ondersteunt Britten naar de Olympische Spelen

Eindhovense innovatie moet Britse boksers aan Olympische medailles helpen

De Britse nationale teams voor boksen en taekwondo gaan een Eindhovense innovatie gebruiken bij de voorbereidingen op de Olympische Spelen 2012. Een delegatie uit Engeland, met onder andere de boks-hoofdcoach Kelvyn Travis, kocht vandaag enkele exemplaren van een ‘digitale bokswand’ die inzicht geeft in de kracht, de snelheid en de conditie van de sporter. Het idee komt van Ron Rovers van de Eindhovense boksschool Muscle-fit en is uitgewerkt samen met Fontys Hogeschool. De digitale bokswand won vorig jaar de Nationale Sport Innovatie Prijs.

Digital Boxing Trainers Assistant

De Digital Boxing Trainers Assistant, zoals de bokswand voluit heet, is uitgerust met sensoren en elektronica. Daarmee kan de frequentie en de kracht van de stoten worden gemeten, plus de reactietijd van de bokser. De gegevens worden vervolgens op een toegankelijke en inzichtelijke manier zichtbaar via een computerscherm. Ook bieden de uitkomsten inzicht in de conditie van de bokser. De bokswand kan gebruikt worden als hulpmiddel bij de training of bij de revalidatie na een blessure.

Britse delegatie

Maandag 5 en dinsdag 6 oktober kreeg Muscle-fit bezoek van een stevige delegatie uit Engeland, met onder andere Kelvyn Travis, hoofdcoach van het Britse nationale team en zelf als bokser oud-international, Neil Parsley, kracht- en conditie-coach van het Britse taekwondo-team en Scott Drawer, hoofd onderzoek en innovatie van UK Sport (de Britse NOC*NSF). GrootBrittanië behaalde in Beijing 2008 enkele medailles bij de Olympische vechtsporten en heeft grootse plannen voor 2012 als de Olympische Spelen in Londen plaatsvinden. De Britten toonden zich enthousiast over het systeem en besloten meteen om er enkele aan te schaffen, zowel voor direct gebruik bij de training als voor nader onderzoek en ontwikkeling van met name de software.

Nationale Sport Innovatie Prijs

Het bezoek was een direct uitvloeisel van het winnen van de Nationale Sport Innovatie Prijs 2008. Die prijs leverde de bedenkers een geldbedrag op van 5000 euro plus begeleiding en ondersteuning bij de verdere ontwikkeling, met name door de stichting Sports and Technology. De prijs is een initiatief van stichting Sports and Technology te Eindhoven en InnoSportNL om vernieuwing binnen zowel de topsport als de breedtesport in Nederland aan te moedigen door samenwerking tussen de werelden van sport, kennis en bedrijfsleven te stimuleren. De de Nationale Sport Innovatie Prijs 2009 wordt op 13 oktober a.s. bekend gemaakt en uitgereikt door Erica Terpstra, voorzitter NOC*NSF.

Related Post
X